8 Şubat 2016 Pazartesi

GERÇEKTEN ŞİŞMAN MIYIZ?

Bazen kendimize kilolu deriz bazen zayıf. Kimisi bize yorum yapar aklımız karışır. Peki gerçekte yorum katmadan ne durumdayız önemli olan budur . Bunu öğrenmeliyiz.

Obeziteyi belirlemek için beden kitle endeksi kullanılır (BKİ). Bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine bölünmesiyle elde edilir.
BKİ = Kg/m2 
Şişman (obez) BKİ 30 ve üzerinde başlar.

BKİ Değeri Sonucu                                        
18.5 kg/m2’nin altındazayıf
18.5-24.9 kg/m2 normal kilolu
25-29.9 kg/m2 fazla kilolu
30-34.9 kg/m2 I.Derece obez
35-39.9 kg/m2  II.Derece obez
40 kg/m2 üzerinde  III.Derece morbid obez



Vücutta 2 tip yağ depolanması vardır .


1- Jinoid : Vücuttaki yağ kalça ve bacakların üst kısımlarında ve bel altında toplanır. Daha çok kadınlarda görülür ve armut şeklinde vücut tipi oluşur.Selülit oluşumuna neden olur. Diz ve kalçalarda artroza (kireçlenme) sebebiyet verebilir.

(Kireçlenme bir romatizma çeşididir. Eklem bölgesinde kemik yapıların birleştiği kısımda hareketi sağlayan eklem sıvısının çekilmesi, eklem yüzeylerinin hasara uğraması, yıpranması sonucu oluşur. Belirtileri ; eklemden ses gelmesi, hareket kısıtlılığı, şekil bozukluğudur.Hastalık ilerlediği takdirde eklemlerden kemik çıkıntıları oluşur.)

2- Android : Vücuttaki yağın büyük bir kısmı bel ve karın üst kısımlarda toplanır. Daha çok erkeklerde görülür ve elma şeklinde vücut tipi oluşur.
Bu bölgesel yağlanma hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar için risk oluşturur.


Bel çevresinin erkeklerde 94cm, kadınlarda 80cm geçmemesi hastalık riskini azaltır.




2 yorum:

  1. Çok güzel bilgiler. Ben de elmayim ne yazik ki. Kilom normal de olsa aldigim her gram karin ve midemde depolaniyor.

    YanıtlaSil
  2. 20,31 çıktı benimkisi hemen teyit ettim :) göbek çıkıyor hemen :)) Bilgilendirici yayının faydalarını yansıtan bir yorum oldu :)) Teşekkürler!

    YanıtlaSil