Hayatta büyük adımlar atmak yerine küçük adımlarla da ilerleyebilirsiniz. Örneğin Karatay beslenme programını sadece bir hafta uygulayarak ! Bu şekilde hem cesaretiniz artar hemde kendi deneyimlemeniz ile daha sağlam fikir sahibi olursunuz .Bu şekilde bilgiler teoride değil pratikte kalır.
Bir hafta içinde % 100 kendinizi daha dinç ve daha iyi hissedeceğiniz için belkide sağlıklı beslenmeyi bir yaşam stili haline getirmeye karar vermiş olursunuz ..
1. Günde en fazla 3 öğün yiyelim
2. Öğünler arası minimum 4-5 saat ağzımıza katı birşey koymayalım
3. Akşam 8’den sonra katı hiçbirşey yemeyelim
4. Tatlı, ekmek, hamur işi, şeker, pirinç, patates, makarna, YASAK ! Zaten ihtiyacımız da YOK !
5. Tereyağı ve zeytinyağı çok faydalı, her öğünde almaya çalışın. Yemeklerde kesinlikle margarin, ayçiçeği, mısır özü yağı YOK !
6. Tatlı ve yaş meyve YOK !
7. Bol su içilecek (az az, gün boyu, yaklaşık 3 litre)
(zeytin, yer fıstığı, ceviz, fındık, badem, şam fıstığı (YF-C-F-B-ŞF) hepsi meyvedir ve diğer bildiğiniz tatlı meyvelerden daha fazla vitamin ve mineral içerir ayrıca şekersizdirler ve kilo aldırma etkisi (glisemik indeks) çok çok daha düşüktür.)
Resim GOOGLE görsellerden alıntıdır.
Ekmek alışkanlığını bırakmak için her öğünde 5-10 adet YF-C-F-B-ŞF yenebilir, hem tok tutar hem vitamin ve mineral kaynağıdır. (ben öğlen yemiyorum, sabah ve biraz da akşam yiyorum) (bunlar kavrulmuş olmayacak, doğal / çiğ olarak tüketilecek (kavrulmuş, kızartılmış şeyler besin değerini kaybeder, ve tehlikeli (trans) yağa dönüşürler.) (Kuru siyah üzüm ve gün kurusu siyah kaysı öğünlerde 2-3 tane yenerek tatlı ihtiyacını giderir.)
SABAH KAHVALTISI: (yaklaşık 6 saat tok tutar)
1. Bir büyük dilim peynir
2. 1 Yumurta (kayısı kıvamında veya az pişmiş) (Ben 2 yumurta beyazı yiyorum)
3. 10 adet zeytin
4. Bir avuç çiğ fındık veya fıstık veya ceviz veya badem.
(Karatay Diyeti Uygulama tavsiyesidir)
Merak Edenler öğrenmek isteyenler için :
GLİSEMİK İNDEKS (Gİ) NEDİR ?
Karbonhidratların kandaki glukoz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemi.
Karbon, oksijen ve hidrojen moleküllerinden oluşan ve başta merkezi sinir sistemi olmak üzere insan bedenine enerji sağlayan karbonhidratlar beyaz şeker örneğinde olduğu gibi basit, patates örneğinde olduğu gibi kompleks karbonhidratlar olarak ikiye ayrılırlar.
Çeşitli besinlerdeki karbonhidrat yapıları kan şekerini farklı derecelerde yükseltmektedir. Glisemik indeksi düşük besinler bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlarken bu oranın yüksek olduğu besinler kandaki insülin miktarını hızla yükseltmekte ve bunun sonucunda da kan şekerinin hızla düşmesine neden olmakta ve kişi besin almış olmasına karşın hızla acıkmaktadır. Bu, bir yandan ani yükselen kan şekerinin vücutta depolanmasının beraberinde getirdiği yağlanma yani kilo almaya, bir yandan da durumu dengelemek isteyen pankreasın aşırı ve dengesiz çalışmayla insülin üretmesine ve sonuçta kan şekerindeki bu ani değişikliklerin yıllar içinde genetik yatkınlığı olan kişilerde diyabetin ortaya çıkmasına, hipertansiyona, damar sertliğine yol açmaktadır. https://tr.wikipedia.org/wiki/Glisemik_indeks
Paylaşım için çok teşekkürler;)
YanıtlaSilben teşekkür ederim :)
YanıtlaSil